Information
Historia
Resor
Böcker
Kontakt


Äventyrsresor till Sydamerika september 2009 och oktober 2009

Amigos de Misiones anordnar äventyrsresor till Sydamerika, där bland annat svenskättlingar besöks. Äventyrsresorna har ungefär denna utformning:

 1. Kristusstatyn i Rio de Janeiro
  I Rio de Janeiro ”världens vackraste stad” bor vi vid Copacabana, den berömda badstranden. Vi lär känna ”världens vackraste stad”, Sockertoppen, Kristusstatyn på Corcovador. Vi roar oss också, Rio by night! Samba! Här får vi också tillfälle att köpa vackra stenar och smycken.


 2. Flyg till Foz de Iguazú ”de stora vattnen”, de berömda vattenfallen mitt inne i sydamerikas regnskogar. Utflykter kan ordnas på floden eller till ett av världens största kraftverk eller till Ciudad del Este, världens största frihandelsstad (Paraguay). Fallen ligger vid det s k treriksröset: Brasilien-Argentina-Paraguay.
 3. Sydamerikas regnskog
  Regnskogen i Misiones där guaraní-indianerna har sina samhällen. En svensk resenär i beundran inför skönheten.

 4. Resa med buss till Oberá och svenskarna i Misiones, Argentina
  • Möte med svenska utvandrare och svenskättlingar i den s k svenskstaden Oberá i Misiones, Argentina. Här lär vi känna den ”svenska” mångkulturella församlingen Olaus Petri och dess imponerande skolverksamhet i Instituto Carlos Linneo samt dessutom vår fadderskola Escuela Syster Sigrid. Vi har flera fadderbarn i skolorna.
  • Vi besöker de svenska kolonisternas jordbruk och plantager: té, yerba, tobak, citrus. Klas Björklund, yerbabonde, brukar ordna grillfest en kväll under vistelsen. Vi har också tid att lära känna Villa Svea och svenskarnas första bosättning, parken och svenska kyrkogården.
  • Vi lär känna de forna jesuiternas storverk San Ignacio som byggdes upp tillsammans med indianerna på 16-och 17000-talen,
  • Besök hos indianstammen Guaraní i Cuña Pirú, möter hövdingen och hans tribu samt lär oss en del av deras kultur och skolundervisning, som vi stöder
  • Vi reser i emigranternas fotspår till den brasilianska sidan av floden Uruguay, längs den väg som utvandrarna röjde när de koloniserade Misiones. Vi besöker Brasiliensvenskarna i Porto Lucena och Guarany. De brukar ordna en stor fest när vi kommer.
  Svenskundervisning
  Svenskundervisning i Instituto Carlos Linneo

 5. Buss till Buenos Aires, ”tangons metropol”, med blågula Boca och tango. City tour, tangokväll, vi träffar svenskättlingar och argentinare och äter goda biffar på calle Lavalle. Vi sjunger också tango på svenska och gör en heldagsutflykt till en estancia på Pampas men inte till Samborombón för att träffa Carmencita. Samborombón är verkligen en by förutan gata.
 6. Svenskättlingar
  Nya generationer svenskättlingar

Amigos har också anordnat resor till glaciärerna i Patagonien. Man kan även göra en resa till indianområdena i Salta och Jují på gränsen till Bolivia. Då utesluter vi Rio och reser direkt till Buenos Aires.

Följande ingår: flygresa, Arlanda, Rio, Iguazú, Buenos Aires, utmärkta hotell, alla transfers och utflykter i Rio, Misiones och Buenos Aires, skatter, halvpension, drycker. I Oberá har hotellen enklare standard.

I Oberá är Omar Lindström (eg. cardiolog) vår husläkare. Järnhandlare Leonardo Andersson är svensk konsul. Alcira Johansson och Klas Björklund vårt värdpar. Vice director i Linneo är Hugo Viera som var vår Sverige-stipendiat i juni 2008.

Intresseanmälan till resa för att fira Kirunautvandringen

sänds till: amigosmnes@telia.com eller saflodell@telia.com
Skapad av Josefin Davén 2008